Zoekplaatje

18 februari 2023

Wie helpt zoeken naar de volgende steenfabriek? Het plaatje is ingezonden door Clemens van Rossum.

In een oud aardrijkskundeboekje heb ik de foto aangetroffen. Er staat niet meer bij dan U onder de foto kunt lezen.

Omdat ik in Angeren woon en aanvankelijk meende dat ik in de verte de Veluwezoom zag, dacht ik de Angerse steenfabriek te zien.

Bij nader inzien was dat onjuist. Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Navraag in mijn familie en kennissenkring heeft niets opgeleverd. Hoe vaker ik te horen krijg dat iemand het niet weet, hoe nieuwsgieriger ik er naar word om te weten om welke steenfabriek het hier gaat. De moeilijkheid is natuurlijk dat we niet weten uit welke tijd de foto dateert.

Kenmerkend element waarmee je misschien al een eind komt is dat er in de rivier geen kribben liggen. Dat had op de steenfabriek in Angeren kunnen wijzen, omdat ik dacht dat de Rijn daar het Pannerdens Kanaal heet en geen kribben heeft. Maar dat is onjuist. Even stroomopwaarts wordt dat Pannerdens Kanaal weer Rijn. Bij onze steenfabriek liggen wel kribben.

Wie kan ons verder helpen?

Denkt u het te weten? schrijf uw reactie naar info@grofkeramiek.nl

3 reacties op “Zoekplaatje”

  1. Louis Gerdessen

    Het gaat om de steenfabriek Emptepol aan de IJsseldijk in Westervoort, gefotografeerd vanaf de brug over de IJssel in de A12. Op de achtergrond is de (witte) boerderij IJsseloord aan de Schaapdijk zichtbaar en verder de flats van Presikhaaf, de toren van de Eusebiuskerk en de KEMA-toren.
    Deze steenfabriek verkeert thans in een vervallen staat met een groot hek eromheen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *