Bestuur

Functies

Het bestuur van de Stichting Historie Grofkeramiek bestaat uit de volgende personen van links naar rechts:

  • De heer J.W.M. Jansen, voorzitter, secretaris – Amersfoort
  • De heer A. Josemanders – Zaltbommel
  • De heer R.A.J. Vermeulen, vice voorzitter – Den Haag
  • De heer R.P. Stoffels – Bolsward
  • De heer M.F.C. Mol – Schoorl
  • De heer J. C. Wetzels – Neer
  • De heer E. Koning, Penningmeester – Zutphen

Ruud Stoffels

(1955) is sinds de oprichting in 1991 penningmeester en later vice-voorzitter van de SHG. De binding met de grofkeramiek is afkomstig uit zijn betrekking – sinds 1978 – bij de aardewerkfabriek van Koninklijke Tichelaar in Makkum. De overeenkomsten tussen dit oudste bedrijf van Nederland en de grofkeramische bedrijven vormen een bijzonder interessegebied, waarvan de waarden waar mogelijk moeten worden erkend en bewaard.

Martien Mol

(1942) is sinds 2008 voorzitter. Reeds vanaf de start in 1992 is hij bestuurslid van de SHG. Hij heeft van zijn hobby, liefde voor gebouwen, meer dan 30 jaar zijn beroep gemaakt tot 2006 als zelfstandig handelaar in oude bouwmaterialen in Schagen. Zijn verzamelwoede van onder andere grofkeramiek heeft hij na de opheffing van zijn eigen museum ondergebracht in deze stichting. Momenteel is deze verzameling voor onbepaalde tijd ondergebracht in de voormalige steenfabriek De Werklust te Losser.

Joep Jansen

(1960) is sinds 1994 bestuurslid en tevens secretaris van het bestuur. Zijn interesse voor de grofkeramiek stamt uit de tijd dat hij werkzaam was voor de baksteenindustrie. Als historicus hebben met name de sociaal-economische ontwikkelingen zijn bijzondere aandacht: van een ambachtelijke bedrijfstak met zware arbeid naar een moderne industrie met hooggeschoolde procesoperators in nauwelijks vijf decennia is een opmerkelijke metamorfose. Ook de link tussen ‘grofkeramiek’ en ‘industrieel erfgoed’ ligt erg voor de hand. Joep werkt al jaren voor de bouwsector is daar onder meer betrokken bij kwaliteit en kwantiteit van de metselopleidingen: zonder goede metselaars geen mooie gemetselde gebouwen.

Functie: Voorzitter, Secretaris

Jaques Wetzels

(1946) wonend in Neer, heeft ruime ervaring in de keramische branche. Hij bracht het eerste deel van zijn carrière na zijn HTS-studie Chemische Techniek door bij Océ Nederland als onder andere Process Engineer. Daarna kwam hij in de keramische industrie terecht in het management. Dit werd zijn nieuwe passie. Hij doorliep diverse opleidingen, waaronder de HBO-opleiding keramiek op de TH te Eindhoven, alsmede Hoger Management. Hij was werkzaam bij verschillende dakpannen- en steenfabrieken in binnen- en buitenland. Sinds 1997 is hij bestuurslid van de SHG.

Rob Vermeulen

(1945) Sinds november 2005 bestuurslid. Hij houdt zich intensief bezig met de toepassing, historie, productie en onderzoek van baksteen en grof bouwkeramiek. Staat landelijk bekend als expert voor restauratie en renovatie van dit mooie materiaal. Verder is hij verwoed verzamelaar van Nederlandse bakstenen met merk- of naamindrukken. Hij bezit hiervan een fraaie en goed gedocumenteerde collectie welke als bruikleencollectie is ondergebracht in het museum Tichelwark Rohaan te Markelo. Waarschijnlijk bezit hij de meest uitgebreide databank met namen en locaties van Nederlandse steenfabrieken van nu en weleer. Daarnaast is hij een zeer actief, amateur historicus en auteur op het gebied van de grofkeramiek. Hij heeft dan al ook vele publicaties en boekwerken op zijn naam staan. In 2009 presenteerde hij voor de SHG de digitale encyclopedie van grofkeramisch Nederland.

Functie: Vice-voorzitter.

Eelco Koning

(1976). Sinds 2015 bestuurslid. In 2006 in dienst getreden bij Wienerberger als milieucoördinator en in zeer korte tijd “besmet” geraakt met het keramiek-virus. Met een voorliefde voor kaartmateriaal en archiefmateriaal biedt de keramische industrie meer dan voldoende inspiratie om in te storten. Eelco is getrouwd, heeft twee kinderen en is woonachtig in Warnsveld. Zijn loopbaan is in 1999 begonnen bij een milieuadviesbureau voor de metaalindustrie. In 2003 is de overstap gemaakt naar de overheid als vergunningverlener waarna in 2006 de keramische industrie volgde; een blijvertje!

Functie: Webmaster, redacteur nieuwsbrief

Andre Josemanders

(1974) Sinds 2007 werkzaam in de keramische industrie en sinds 2018 als collega van Eelco Koning bij Wienerberger. Zoals velen in deze industrie gegrepen door het product en de onverwachte mogelijkheden ervan. Door het werk kennis gemaakt met de Stichting en is deze een warm hart gaan toedragen. Toetreden tot het bestuur om de kennis, geschiedenis en draagvlak voor keramische producten te waarborgen. Andre is woonachtig in Zaltbommel.

Functie: Penningmeester

Marcel Dings

(1959) woont in dakpannencentrum Tegelen (dorpsdeel Steyl). Hij heeft geschiedenis gestudeerd in Utrecht en vervolgens 35 jaar lang gewerkt in de administratieve automatisering van de keramische industrie bij Teeuwen en later Wienerberger.

Als historicus en keramisch geïnteresseerde heeft hij veel diepgravend en gestructureerd onderzoek ingesteld naar het verleden van de keramische industrie. 

Marcel is vanaf 2008 betrokken bij de invoering van de encyclopedie grofkeramiek Nederland. In 2023 startte zijn pensioen. Hierdoor kan hij zich verder storten in deze passie. Vanaf december 2022 kan hij dit doen in de functie van een bestuurslid van de SHG. Zijn hoofdtaak zal hierbij zijn het aanvullen en verbeteren van de digitale encyclopedie te verbeteren en aan te vullen. Is sinds december 2022 bestuurslid. 

[SGSR id="1"]