Persbericht

Nederlands

Stichting Historie Grofkeramiek presenteert nieuw boek en draagt archief over aan RHC Zuidoost Utrecht op Open Monumentendag 2013

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september vindt een dubbel heuglijk feit plaats voor de Stichting Historie Grofkeramiek (SHG).

Op steenfabriek De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede wordt een nieuw boek gepresenteerd: Een andere kijk op grofkeramiek. Hierin wordt aandacht besteed aan historie, formaten en toepassingen van een groot scala aan grofkeramische artikelen, waaronder bakstenen, dakpannen en plavuizen. Het boek is geschreven voor een breed publiek en bevat veel foto’s en tekeningen. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door de heer E. van Hal, directeur van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek.

Ook vindt de formele overdracht plaats van de collecties en archieven van de SHG aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHC) in Wijk bij Duurstede. De omvangrijke bibliotheek, documentatie en de archieven zijn in 2012 verhuisd vanuit Delfzijl en worden momenteel beter toegankelijk gemaakt, zodat iedereen de informatie digitaal thuis kan vinden en vervolgens op de studiezaal kan raadplegen. Archivaris-directeur mevrouw R. van der Eerden zal wat vertellen over het RHC en het belang van de collecties van de SHG voor onderzoekers.

Deze heuglijke gebeurtenis zal plaatsvinden op 14 september om 15.00 uur op de voormalige steenfabriek De Bosscherwaarden aan de Lek in Wijk bij Duurstede, die in 2008-2009 is gerestaureerd door de nieuwe eigenaar, Het Utrechts Landschap.

Er is die Open Monumentendag tussen 10.00 en 17.00 uur nog veel meer te doen op de steenfabriek. Er worden rondleidingen gehouden, er zijn demonstaties steenvormen en films te zien over de baksteenindustrie, er is een workshop klei voor kinderen en een foto-expositie over de voormalige steenfabriek De Roodvoet te Rijswijk. Ook staan in de grote hal verschillende kramen met dakpannen, bakstenen en andere bouwmaterialen uit alle tijden, afkomstig van diverse verzamelaars. Er zal een boekenstand zijn en het nieuwe boek Een andere kijk op grofkeramiek is die dag met korting te koop.

De Stichting Historie Grofkeramiek verenigt mensen die zich betrokken voelen bij het verleden van de dakpannen- en baksteenindustrie in Nederland. Een verleden dat lange tijd in de vergetelheid dreigde te raken, maar zich de laatste jaren mag verheugen in een toenemende belangstelling. Het grote aantal publicaties en de totstandkoming van meerdere permanente exposities op voormalige productielocaties getuigen hiervan.

Met de nieuwe publicatie én het centraal in het land huisvesten van haar papieren collecties bij een openbare archiefdienst, hoopt de SHG een nieuw en groter publiek voor deze boeiende bedrijfstak te interesseren.

 

 

Niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Joep Jansen, secretaris van de Stichting Historie Grofkeramiek, telefoon 06-54260667 of e-mail jwm.jansen@kpnplanet.nl

Zie voor meer informatie over de Stichting Historie Grofkeramiek de website: www.grofkeramiek.nl en over het RHC Zuidoost Utrecht: www.rhczuidoostutrecht.nl

Steenfabriek de Bosscherwaarden is te vinden op Lekdijk West 28. Stichting Het Utrechts Landschap is eigenaar van de steenfabriek de Bosscherwaarden.