Dakpannencollectie Mombers

Prijs
€ 3.00 euro
Museum omschrijving

In het 18e eeuwse voormalig Nederlands Hervormde Kerkje te Alem (Gemeente Maasdriel) in de Bommerler-waard, is de Dakpannencollectie Mombers gevestigd.

De uitgebreide collectie dakpannen bevat o.a. de vroegste dakpannen en daktegels uit de Nederlanden van ca. 1300 tot heden. U vindt er zevenhonderd jaar dakpangeschiedenis. 
U ziet de mooiste modellen in authentieke geglazuurde kleuren, o.a. zeegroen, kanariegeel of witte dakpannen uit de Jugendstil periode. Friese dakpannen met de zo kenmerkende zwart- of bruinverglaasde glazuren. Buitenlandse dakpannen en ornamenten uit vrijwel alle Europeese landen, maar ook China, Azië, Afrika en Indonesië zijn vertegenwoordigd. Ontdek in het collectie dat het huidige dakraam ontstaan is vanuit de keramische dakpan. Er is tevens een grote collectie keramische schoorsteenpotten en Grês-buizen. 

Bijzondere aanwinsten zijn een dakpan afkomstig van Vaticaanstad, een Begin-Hoekkepervorst in de vorm van een Saterkop, dakpannen met een opgelegde roos of vis als decoratie. Ook glazen- en gietijzeren dakpannen, dakornamenten, nokvorsten, rietvorsten en hulpstukken, catalogi en bedrijfsaffiches van de eens zo bekende dakpanfabrieken zijn er te bewonderen. Houten en stalen industriemallen en matrijzen van verschillende panmodellen behoren tot de collectie. De totale collectie omvat ca. 2500 tot 3000 verschillende dakpannen en ornamenten.

De collectie wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe aanwinsten, zoals dakpannen, catalogi, gereedschappen en voorwerpen uit de dakpanindustrie.

openingstijden
op-afspraak
Bereikbaarheid
bord
stenen draak