Musea

In Nederland zijn divers musea te vinden over de grofkeramische industrie. Op deze pagina is een overzicht te vinden van deze plekken met daarbij een korte beschrijving en een link naar de webpagina van het betreffende museum.

Heeft u een museum en wilt u op deze lijst of zijn er aanpassingen noodzakelijk? laat het ons dan weten middels een mailtje.

Steenfabriek de Werklust

Langs de weg Oldenzaal-Losser duikt de fabriek plotseling op. De ringoven met in het midden de circa 45 meter hoge schoorsteen. De locatie is ook al zo uitzonderlijk. De meeste steenfabrieken zijn te vinden langs de kleirijke rivieren. In de áán na laatste ijstijd, ongeveer 130.000 jaar geleden, kwam evenwel met landijs van Scandinavië in … Steenfabriek de Werklust Lees verder »

Lees meer

Panoven, Zevenaar

Van 1860 tot 1983 werden in de Panoven op ambachtelijke wijze stenen gebakken. Sinds 1985 zijn de ronde zigzagoven en de daarachter liggende droogloods op de Rijksmonumenten lijst geplaatst . De andere loodsen zijn om exploitatie redenen daar bewust uitgehouden. Het authentieke steenbakkersbedrijf is nog volledig intact gebleven. Zo kunt u de oude Aberson vormbakpers … Panoven, Zevenaar Lees verder »

Lees meer

Tichelwaark Rohaan

Aan de Tichelweg in Markelo is een ruimte gecreëerd die plek geeft aan een museum “Steendrogerij”, een theeschenkerij en een landwinkel. De droogschuur is ontwikkeld als een plek waar mensen met verstandelijke beperking een zinvolle werkplek hebben. In de droogschuur worden allerlei activiteiten gedaan die bij dragen aan de ontwikkeling en welzijn van mensen met … Tichelwaark Rohaan Lees verder »

Lees meer

Steenmuseum Montfoort

Op dit moment is het steenmuseum in Montfoort nog niet aanwezig. De gemeenteraad heeft de plannen voor ontwikkeling onlangs goedgekeurd. Zodra er wijzigingen zijn, dan worden deze hier weergegeven

Lees meer

Dakpancollectie Mombers –> Erfgoedarsenaal

In het 18e eeuwse voormalig Nederlands Hervormde Kerkje te Alem (Gemeente Maasdriel) in de Bommerler-waard, was de Dakpannencollectie Mombers gevestigd. Sinds 2021 is de collectie niet meer in Alem te bezichtigen. Het Nederlandse deel van de collectie wordt ondergebracht bij het Erfgoedarsenaal in Nieuw Ballinge. De overige pannen gaan naar Duitsland alwaar hopelijk een nieuw … Dakpancollectie Mombers –> Erfgoedarsenaal Lees verder »

Lees meer