Steengoed. Gebakken in Gelderland!

Nederlands

Activiteiten april 2015 t/m september 2015

Nijmegen ligt centraal in het rivierengebied tussen Druten/Deest met de nog authentiek functionerende Steenfabriek De Vogelensangh in het westen en Zevenaar met Buitengoed De Panoven (het Nederlands baksteen- en dakpanmuseum) in het oosten. Dit rivierengebied met overal kenmerkende schoorstenen van de baksteenindustrie is al sinds de late middeleeuwen een gebied waar natuur en industrie samengaan. Het gaat hier om een maakindustrie met grote betekenis voor Gelderland. De baksteen is misschien wel het oudste seriematig vervaardigde typisch Gelderse product (met dank aan de Romeinen…). Het gaat om een product met een ambachtelijk verleden en een high tech toekomst: Bovendien kent het hele gebied wereldspelers op het gebied van baksteen- en dakpanproduktie.

De Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO) en het Huis van de Nijmeegse geschiedenis werken samen met Museum de Bastei, Centrum voor Natuur en Cultuurhistorie te Nijmegen, de Stichting Van Steen en Natuur te Ooij en het Nederlands baksteen- en dakpanmuseum De Panoven te Zevenaar aan de manifestatie Steengoed. Gebakken in Gelderland!

In het kader van “ 2015 het jaar van het Europees Industrieel Erfgoed ” en het festival “Gemaakt in Gelderland” zijn er vanaf 1 april t/m 30 september 2015 tentoonstellingen en activiteiten in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Museum de Bastei te Nijmegen, in museum De Panoven te Zevenaar en in het binnen- en buitengebied langs de Waal van de Ooijpolder en het land van Maas en Waal, dit alles onder de noemer Steengoed. Gebakken in Gelderland!

Op de volgende manier kan “Steengoed, Gebakken in Gelderland !” worden beleefd:

Tentoonstellingen, expertmeetings en workshops op meerdere geschikte openbare locaties en bij bijzondere relicten van de baksteenindustrie in het rivierengebied.
Open dagen bij de Vogelensangh BV te Deest en De Zandberg BV te Gendt, twee fabrieken die nog operationeel zijn
Opendagen, workshops en overnachtingsmogelijkheden op Buitengoed De Panoven in Zevenaar in combinatie met een bezoek aan een oprationele steenfabriek.
Filmvertoningen en lezingen en een boekje bij de tentoonstellingen ; wandel- en fietsroutes langs baksteenrelicten en kunstobjecten van Nijmegen naar Zevenaar en Druten/Deest en vice versa.
Arrangementen in het rivierengebied o.a.met de Pannenkoekenboot en met de milieuvriendelijke zonnetrein.
Informatie over “Steengoed, Gebakken in Gelderland!” bij Bert Bloo, bertbloo@stieneo.nl, 0651122155