Een andere kijk op grofkeramiek en archieven-overdracht

Nederlands

Boekpresentatie en archieven overdracht

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september vindt een dubbel heuglijk feit plaats voor de Stichting Historie Grofkeramiek (SHG).
Op steenfabriek De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede wordt een nieuw boek gepresenteerd: Een andere kijk op grofkeramiek. Hierin wordt aandacht besteed aan historie, formaten en toepassingen van een groot scala aan grofkeramische artikelen, waaronder bakstenen, dakpannen en plavuizen. Het boek is geschreven voor een breed publiek en bevat veel foto’s en tekeningen. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door de heer E. van Hal, directeur van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek.

Ook vindt de formele overdracht plaats van de documentatie archieven van de SHG aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHC) in Wijk bij Duurstede. De omvangrijke bibliotheek, documentatie en de archieven zijn in 2012 verhuisd vanuit Delfzijl en worden momenteel beter toegankelijk gemaakt, zodat iedereen de informatie digitaal thuis kan vinden en vervolgens op de studiezaal kan raadplegen. Archivaris-directeur mevrouw R. van der Eerden zal wat vertellen over het RHC en het belang van de collecties van de SHG voor onderzoekers.

Deze gedenkwaardige gebeurtenis zal plaatsvinden op 14 september a.s. om 15.00 uur op de voormalige steenfabriek De Bosscherwaarden aan de Lek in Wijk bij Duurstede, die in 2008-2009 is gerestaureerd door de nieuwe eigenaar, Het Utrechts Landschap.

Er is die Open Monumentendag tussen 10.00 en 17.00 uur nog veel meer te doen op de steenfabriek. Er worden rondleidingen gehouden, er zijn demonstraties steenvormen en films te zien over de baksteenindustrie, er is een workshop klei voor kinderen en een foto-expositie over de voormalige steenfabriek De Roodvoet te Rijswijk. Ook staan in de grote hal verschillende kramen met dakpannen, bakstenen en andere bouwmaterialen uit alle tijden, afkomstig van diverse verzamelaars. Er zal een boekenstand zijn en het nieuwe boek Een andere kijk op grofkeramiek is die dag met korting te koop.

Steenfabriek de Bosscherwaarden is te vinden op Lekdijk West 28.