Boek: Tichelwerken in Foxwolde

Nederlands

In de volksmond wordt sinds mensenheugenis het verhaal doorverteld dat de monniken van het Sint Bernhardusklooster in Aduard bakstenen en dakpannen bakten op de plaats van de huidige boerderij het Tichelwerk in Foxwolde. Het is een mooi verhaal dat echter voor het grootste gedeelte niet klopt. Na jarenlang onderzoek komt een meer genuanceerd beeld naar voren. Niet alleen kloosters, maar ook edele heren zoals de Van Ewsums in Roden en de Ripperda’s in Peize hadden een aandeel in de baksteenfabricage in deze streken. Hoe het er in werkelijkheid toeging kan men lezen in het tweede deel van de Historische Reeks Roderwolde. Hierin wordt een overzicht gegeven van het onderzoek naar het bakken van kloostermoppen en dakpannen in vroeger eeuwen onder de titel

 

Tichelwerken in Foxwolde.

 

Het boek bevat 84 pagina’s en is rijk geïllustreerd met tal van foto’s en kaarten in full colour. Men kan op voorhand intekenen voor € 13,- per exemplaar. Deze speciale prijs geldt tot en met vrijdag 12 mei. Vanaf die dag wordt Tichelwerken in de Kleibosch verkocht voor €15,95 bij Boekhandel Daan Nijman in Roden en bij de Meulenkaomer in Roderwolde.

Het boek kan besteld worden via email: 25.vaneerden@netvisit.nl., of met een briefje in de bus op Roderwolderweg 25 in Foxwolde.

Bestelde exemplaren kunnen afgehaald worden op vrijdag 12 mei tussen half zes en half zeven bij molen Woldzigt in Roderwolde.

 

Ada van Dijk

Roderwolderweg 25

9314 TB Foxwolde

Tel. 050-5033220

www.dekleibosch.nl

kaft boek Tichelwerken in Foxwolde