Op een kaart van Caspar de Robles uit 1572 staat de oudste vermelding van een steenfabriek in Makkum. Exact op het oude terrein van Koninklijke Tichelaar. Deze “bricceria” markeert het begin van meer dan vier eeuwen aardewerk en keramiek van Koninklijke Tichelaar in Makkum.
In de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt vindt, ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Koninklijke Tichelaar in 2022, een bijzonder onderzoeksproject plaats onder de naam Open Atelier Makkum. Drie gerenommeerde designateliers gaan op zoek naar duurzame keramische technieken voor de toekomst. Voortbouwend op de kennis en ervaring van Koninklijke Tichelaar, verkennen Humade, Kirstie van Noort & Lotte de Raadt en Lab AIR de mogelijkheden voor het verwerken van reststoffen in keramiek. Zichtbaar voor het publiek, met een persoonlijke toelichting. In aangrenzende ruimtes wordt het actuele designproject in een historische context geplaatst met foto’s van innovaties uit het verleden en filmmateriaal uit heden en verleden. Open Atelier Makkum is voor iedereen vrij toegankelijk.
Koninklijke Tichelaar is het oudste keramiekbedrijf in Nederland. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag is dat nog het geval. Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten Koninklijke Tichelaar te vinden vanwege zijn ervaring en de unieke kennis die het door de eeuwen opbouwde over grondstoffen, productietechnieken en glazuurrecepten. Daarbij gaat het bedrijf constant op zoek naar de grenzen van keramiek om te komen tot innovatieve toepassingen. Dit jaar viert Koninklijke Tichelaar, dat zijn oorsprong heeft in Makkum en daar nog altijd is gevestigd, zijn 450-jarig bestaan.
Extra informatie: Vrije inloop – 13 aug. t/m 30 sept. 2022, Wo. t/m za. 11:00 – 17:00 uur